Lääkäriksi Keski-Suomen Sairaala Novan yhteispäivystykseen Jyväskylään!

1. PÄIVYSTYKSEN VÄESTÖPOHJA, KÄYNTIMÄÄRÄ SEKÄ TYÖVUOROJEN RAKENNE?

Hyvinvointialueen väestöpohja on noin 273 000 asukasta ja Novassa päivystyskäyntejä hoidetaan vuositasolla noin 75 000. Novan yhteispäivystys on STM:n päivystysasetuksen mukainen laajan päivystyksen yksikkö. Päivystyskäynneistä noin 55 % on perinteisiä erikoissairaanhoidon käyntejä ja loput hoidetaan yleislääkärivetoisesti.

Päivystyksessä potilaat jaotellaan hoitoryhmiin: konservatiivinen linja (SIS, NEU, ONK, KEUHKOSAIRAUDET, KNK), operatiivinen (KIR) ja lastentaudit. Yleislääkärin hoitoon soveltuvat potilaat jaetaan YLE kiirelinja (kävelevät potilaat, lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotot) ja Yle paarilinja (makaavat yleislääkärin hoitoon soveltuvat potilaat). Sairaanhoitajavastaanotto toimii iltavoittoisesti sekä hoitajavetoinen akuuttipsykiatrian tiimi 24/7. Sosiaalityöntekijä voidaan tavoittaa myös ympärivuorokautisesti. Potilaskoordinaattorit järjestelevät aktiivisesti potilaiden jatkohoitoa. Käytettävissä on myös vaihtelevasti päihdehoitajan ja päivystyksen farmaseutin palvelut sekä päivystyksen geriatrin arviot. Naistentautien päivystys toimii synnytysyksikön yhteydessä ja naistentautien potilaat ohjataan pääsääntöisesti sinne.

Akuuttilääkärit toimivat kaikissa hoitoryhmissä kokemustason mukaan. Akuuttilääketieteen erikoislääkäri on paikalla virka-aikaan ja usein muulloinkin, mutta ei välttämättä ympärivuorokautisesti. Tavoitteena jatkossa on selvä akuuttilääkärijohtoinen päivystys, jolloin erikoisalakohtaisesta listajaottelusta voitaisiin luopua. Akuuttilääkärit tekevät nykyisellään virka-aikaan akuuttihuonevuoroa, jossa hoidetaan hätätilapotilaat.

Sairaala Nova avautui 19.1.2021, jolloin myös päivystys siirtyi täysin uusiin tiloihin vanhasta sairaalasta. Pääosin kaikki sairaalan toiminnot ovat nyt samassa rakennuksessa. Nykyisiin toimintamalleihin ollaan pikku hiljaa sopeuduttu.


Nykyinen työnjakomalli:

Yleislääketiede:

Arkisin klo 16-22, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 8-22: 2 x YLE kiirelinjan + 2 x YLE paarilinjan lääkäri, 1 x triagelääkäri, vuorot 6-8 h. Öisin klo 22-08: 1-2 yleislääkäriä. Koko hyvinvointialueen lääkäreillä päivystysvelvollisuus, mutta paljon ulkopuolisia keikkailijoita työssä. Paikallissopimuspalkkaus.

Kirurgia:

Arkisin klo 8-22: 2 lääkäriä, toinen voi olla akuuttilääkäri, viikonloppuisin ja öisin 1 päivystävä lääkäri. Talossa myös leikkaussalipäivystäjä + takapäivystäjät.

Sisätaudit:

Arkisin klo 8-22: 2 lääkäriä, toinen voi olla akuuttilääkäri, viikonloppuisin 1 lääkäri. Lisäksi aina virka-ajan ulkopuolella sisätautien erikoislääkäri takapäivystäjänä + kardiologi hätätyövalmiudessa. Takapäivystäjä on pitkälti talossa yötä lukuun ottamatta.

Lastentaudit:

Talossa 1-2 päivystävää lastenlääkäriä. Erikoistuvilla on aina erikoislääkäri takapäivystäjänä. Lastentautien jakson tehneet akuuttilääkärit tekevät lastentautien päivystyksiä.

Erikoisalapäivystys: NEU, KEU, ONK, KNK:

Akuuttilääkärit vastaavat neurologian, keuhkosairauksien ja syöpätautien päivystyspotilaiden hoidosta 24/7 sekä päivystysajalla KNK-potilaiden hoidosta. Päivystyspoliklinikalla on virka-aikana paikalla akuuttilääketieteen erikoislääkäri, joka toimii kaikkien päivystyspoliklinikalla toimivien erikoistuvien lääkäreiden senioritukena. Neurologian ja KNK:n erikoisaloilla erikoislääkärin takapäivystys toimii virka-ajan ulkopuolella ja syöpätaudeilla viikonloppu- ja pyhäpäivinä.

Muut päivystyspisteet:

Anestesiologia: 2 päivystäjää aina paikan päällä (aktiivipäivystys). Tehon päivystäjä ja leikkaussalianestesiologi.

Radiologia: 2 päivystäjää (aktiivipäivystys). Erikoistuva talossa 24/7 ja hänellä takapäivystäjänä erikoislääkäri.

Psykiatria: 2 päivystäjää (vapaamuotoinen päivystys).

Gynekologia: 1 päivystäjä + 1 takapäivystäjä (aktiivipäivystys), synnytysyksikön yhteydessä.


2. VIIKKOTYÖMÄÄRÄN RAKENTAMINEN? TUTOROINTI, TYÖNOHJAUS, KOULUTUKSET?

Akuuttilääkärin kokonaistyövelvoite on normaali 38:15 h viikossa, josta keskimäärin puolet sijoittuu päivystysajalle. Kaikille yhteinen kokonainen koulutuspäivä kerran viikossa torstaisin, mutta kaikki eivät voi joka kerta osallistua. Työvuorot suunnitellaan yksilöllisesti toiveita vahvasti kuunnellen ja erilaiset työaikamuodot ovat mahdollisia. Novassa järjestetään paljon omia koulutustilaisuuksia, simulaatioita ja lisäksi mahdollisuus sujuvasti päästä ulkopuolisiin koulutuksiin. Työnohjausta on saatavilla sekä yksilö- että ryhmätyönohjauksena. Jokaiselle erikoistuvalle nimetty tutor.


3. VOIKO PÄIVYSTYKSIEN VÄLILLÄ MAJOITTUA (SAIRAALAN LÄHELLÄ) HANKKIMATTA PITKÄAIKAISTA ASUNTOA JYVÄSKYLÄSTÄ?

Novalla ei ole omia asuntoja, mutta kaupungissa on paljon muita edullisiakin majoitusvaihtoehtoja.


4. JOS HALUAA MUUTTAA JYVÄSKYLÄÄN, ONKO NOVALLA MAHDOLLISUUTTA AUTTAA ASUNNON HANKINNASSA? LIIKKUMINEN KAUPUNGISSA? ONKO SAIRAALALLA OMAA KUNTOSALIA?

Jyväskylässä on tarjolla paljon erilaisia vuokra-asuntoja ja yleensä asunto löytyy helposti ja tarvittaessa muualta tulevaa työntekijää voidaan auttaa asunnon löytämisessä. Voimme myös auttaa muutossa. Keskussairaalaan pääsee erittäin hyvin linja-autolla eri puolilta kaupunkia. Sairaala Novan työntekijät voivat käyttää vanhan sairaalan puolella maksutta omaa, hyvin varustettua kuntosalia. Hyvinvointialueella on neuvoteltuja etuja eri yritysten kanssa. Työntekijöilleen hyvinvointialue tarjoaa rahallisen liikuntaedun.


5. MAHDOLLISUUS TUTKIMUSTYÖHÖN?

Sairaala Novassa tehdään paljon tutkimustyötä ja työntekijöitä kannustetaan siihen. Tutkimusvapaata pyritään järjestämään aina, kun se on mahdollista.


6. YHTEISTYÖ ENSIHOIDON KANSSA? MITEN ENSIHOIDON REUNAKOULUTUSJAKSOA PÄÄSEE SUORITTAMAAN?

Yhteistyö ensihoidon kanssa on tiivistä: muun muassa ensihoidon kenttäjohtotoimisto sijaitsee päivystyspoliklinikalla keskeisesti. Jokaiselle akuuttilääketieteeseen erikoistuvalle järjestetään tarvittava tutustumisjakso ensihoitoon: ensihoitoon kentällä ja kenttäjohtajan työhön. Ensihoidon Keski-Suomessa toteuttaa Pelastuslaitos.


7. YHTEISTYÖ HOITAJIEN KANSSA? ONKO YHTEISIÄ KOULUTUKSIA TAI KOKOUKSIA? TYÖPAIKAN YHTEISIÄ TAPAHTUMIA? REKRYTOIDAANKO MYÖS HOITAJIA?

Yhteistyö hoitajien kanssa on tiivistä ja sitä yritetään kehittää entistä paremmaksi. Yhteisiä koulutuksia, erityisesti erilaisia simulaatiokoulutuksia, järjestetään säännöllisesti ja lisäksi koulutamme toisiamme puolin ja toisin. Uusi lääkäreiden perehdytysohjelma toteutetaan moniammatillisesti. Kaikille yhteisiä työpaikan tapahtumia järjestetään 1-2 kertaa vuodessa. Meillä tarvitaan ahkeria päivystystyöhön orientoituneita tekijöitä, olitpa sitten lääkäri tai hoitaja.


Otahan yhteyttä: Akuuttilääketieteen ylilääkäri Tuomo Kyrönlahti, tuomo.kyronlahti@hyvaks.fi

Päivystyksen osastonhoitaja Mia Niskanen, mia.niskanen@hyvaks.fi

Saija Aarnio

Full web designs, coaching and training

https://digijuulia.com
Edellinen
Edellinen

LÄÄKÄRIKSI tai hoitajaksi kolmen jiin Kajjjaaniin, kahden koon KAKS:in!

Seuraava
Seuraava

Lääkäriksi Hyvinkään Sairaalan päivystykseen!